solo 10 – KARIN ARINK

ism Van Abbemuseum
20 november t/m 18 december 2016
opening 20 november 15.00 uur
openingstijden: woensdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur

In de tiende solotentoonstelling van Club Solo toont Karin Arink nieuw werk naast werken uit de afgelopen vijfentwintig jaar.

Wie de website van Karin Arink (Delft, 1967) bezoekt, wordt aangesproken door een stem in het scherm, een ‘mij’ die zegt dat ze ‘jou’, de gast in haar wereld, fragmenten van haar bestaan wil laten zien. Daarbij moet je je realiseren dat de grens tussen ‘jou’ en ‘mij’ snel vervaagt: ‘… wat could be me, becoming you, becoming me’.

Karin Arink gaat ver in het opheffen van grenzen en het oprekken van begrippen. In zogenaamd achteloos neergevallen flarden stof denk je lichamen te herkennen. Menselijke, dierlijke, mannelijke, vrouwelijke lichamen: de overgangen ertussen kun je niet aanwijzen, en toch is er die herkenning. Maar waar je houvast dacht te vinden in een plooival of een schaduw, ondermijnt ze je identificatie ineens door een scheur, een leegte, een plotselinge afkapping van het beeld.

In deze tentoonstelling betrekt Karin Arink de omgeving bij haar werk. Ze ziet ‘Club Solo’ als een plek waarin samenwerken en gemeenschappelijkheid ruimte vrijmaken voor het solistische denken en werken van de kunstenaar. Daarom kiest en plaatst ze de werken in deze tentoonstelling vanuit de begrippen ‘club’ en ‘solo’.

In de benedenruimte legt ze de nadruk op het gemeenschappelijke aspect. Deze werken (enkele speciaal voor de ruimte gemaakt) gaan over verbinden, verschillen, doorsnijden en ruimte bieden aan de ander. In de bovenruimte staat de alleenspraak centraal, en daarmee de fragmentatie, want niemand leeft uiteindelijk alleen. In de gang legt ze de verbinding tussen de boven- en benedenruimte: daar ‘klinkt’ de meerstemmigheid.
De keuze van het Van Abbemuseum
Het Van Abbemuseum kiest als reactie op de tentoonstelling van Karin Arink een werk van de Duitse kunstenaar Franz Erhard Walther (Fulda, 1939).

Net als bij Karin Arink gaat het bij Walther om het lichaam en de interactie tussen de publieke en private wereld. Zijn ingetogen objecten zijn gemaakt van zacht geweven textiel, vaak katoen en linnen, zoals in het gekozen werk Gelber Plastischer Gesang (Einzeln, Zusammen). Het is tevens zijn meest monumentale werk in de collectie van het Van Abbemuseum.

Randprogrammering
Bij iedere solotentoonstelling van Club Solo bepaalt de kunstenaar de inhoud van de randprogrammering. Op dinsdag 29 november vindt de randprogrammering bij de solo van Karin Arink plaats. Houd onze website en Facebookpagina in de gaten voor meer informatie.

website Karin Arink: www.dekko.nl
website Van Abbemuseum: www.vanabbemuseum.nl

 

Archief

2016

2015

2014

Kunstenaars