SUPERMARKET Stockholm Independent Art Fair

Club Solo

SUPERMARKET is een internationale kunstbeurs die ruimte biedt voor kunstenaarsinitiatieven en galeries van over de hele wereld om nieuwe netwerken in de internationale kunstsector te creëren. Dit jaar doet Club Solo voor het eerst mee aan SUPERMARKET en toont het werk van de Nederlandse kunstenaar Joost Krijnen (1983, Breda). Het Van Abbemuseum reageert op het werk van Joost met het werk ‘Altered book’ (1996) van de Amerikaanse kunstenaar Ann Hamilton (1956, Ohio) uit hun collectie.

In het werk van Joost Krijnen nemen lijnen en kleuren vele vormen aan met als overkoepelend motief de dagelijkse routine van het tekenen, schilderen, schetsen of simpelweg lijnen vormen op het papier. Energieke en monumentale gebaren worden afgewisseld met snelle schetsen. Strikt geometrische, gekleurde vlakken worden in perspectief gebracht door schijnbaar willekeurige eerste pogingen.
Dissonant en harmonieus; alles komt samen op het papier en reageert op elkaar.

In het werk Altered book van Ann Hamilton vervolgt ze haar onderzoek naar het lezen als letterlijke absorptie door het fysiek wissen van zinnen en woorden. Tegelijkertijd voegt ze nieuwe elementen toe door het afbreken of herschrijven van de pagina’s. Ze leest elke tekstregel uit het boek zorgvuldig terwijl ze op hetzelfde moment met een elektrische brander elke zin, zodra het gelezen is, verbrand.
Joost Krijnen inspireerde Diana Franssen (curator Van Abbemuseum) om dit specifieke werk van Ann Hamilton te kiezen omdat hij gebruik maakt van een tegengesteld mechanisme. Door te focussen op de handeling van het tekenen creëert hij een narratief met behulp van verschillende individuele tekeningen en voegt deze samen tot één. Waar Hamilton zich richt op de handeling van het lezen van een verhaal door de taal te wissen.

SUPERMARKET2015 is open van donderdag en vrijdag 12.00 – 20.00 uur.
Op zaterdag en zondag 11.00 – 20.00 uur.

Wees welkom!

www.supermarketartfair.com
www.joostkrijnen.nl
http://www.annhamiltonstudio.com

 

 

Met dank aan het Mondriaan Fonds.

Archief

2016

2015

2014

Kunstenaars