SOLO 6 – IRIS KENSMIL

Club Solo
1 t/m 29 november 2015

Op zondag 1 november 2015 opent de zesde solotentoonstelling in Club Solo met een overzicht van portretten van Iris Kensmil (Amsterdam, 1970).

De tentoonstelling bestaat uit schilderijen en tekeningen, die in combinatie met wandvullende installaties zijn gepresenteerd. Kensmil werkt op deze manier gelijktijdig met het abstracte ruimtelijke gebaar en de klassieke verfijndheid van het schilderen vanuit het licht.

Voor Iris Kensmil heeft haar stijl van het schilderen en tekenen van portretten een specifieke functie. Zij geeft zwarte individuen zo een plaats in de kunsthistorie, terwijl de mensen die zij portretteert ook zelf een actieve historische rol hebben. De tentoonstelling is een open presentatie hiervan. Het is aan de kijker of hij die geschiedenis kent of niet.

In reactie op het werk van Iris Kensmil, toont het Van Abbemuseum in de museumzaal het schilderij ‘Portret van een toneelspeelster’ van Charley Toorop uit 1927.

Randprogrammering
Iris Kensmil nodigt rapper en theatermaker Akwasi (Amsterdam, 1988) uit op dinsdag 17 november. Houd onze website en Facebookpagina in de gaten voor verdere informatie of meld je aan voor onze nieuwsbrief door een mail te sturen naar info@clubsolo.nl.

www.iriskensmil.nl
www.vanabbemuseum.nl
Na de opening op 1 november is de tentoonstelling te bezoeken van 4 t/m 29 november op woensdag t/m zondag tussen 11:00 en 17:00 uur.


PERS

‘Ik heb echt een Hollandse opvoeding gehad, alles ging over Nederland en iedereen deelde de gedachte je moet naar Nederland’. Een uit Suriname afkomstige vrouw met gele oogschaduw en een sjaal die weelderig om haar nek valt, kijkt de camera in. ‘Het Nederlandse geschiedenisboek was zo dik, het Surinaamse zo plat.’ Ze maakt met haar wijsvinger en duim een hoeveelheid centimeters duidelijk. ‘Maar toen wij in Nederland kwamen wisten de Nederlanders niets van Suriname, niet eens waar het lag. Terwijl wij alles over Nederland wisten.’

Mister Motley kwam langs bij Club Solo en interviewde Iris Kensmil over haar werk, de tentoonstelling en de reactie van het Van Abbemuseum. Klik hier om het gehele interview door Lieneke Hulshof te lezen.

Archief

2016

2015

2014

Kunstenaars