SOLO 4 – VOEBE DE GRUYTER

Club Solo
3 t/m 31 mei 2015

Op zondag 3 mei opent de vierde solotentoonstelling in Club Solo. In de tentoonstelling toont Voebe de Gruyter (1960, Den Haag) eerder gemaakt werk, zoals Chewing Gum and Its Stubborn Persistance (1994), samen met recent werk. Tijdens de opening op 3 mei en op 17 mei maakt Voebe om 15:30 uur een wandeling door de tentoonstelling volgens een eigen parcours waarbij ze de live aspecten van de werken in de tentoonstelling toelicht.

Het werk van De Gruyter is te beschrijven als verhalende conceptuele kunst. Het tekenen staat hierin centraal, hier omheen wordt vrijwel elk mogelijk materiaal ingezet voor het beeld. Op een vrij directe wijze werkt ze haar gedachten, ideeën en observaties uit op papier. Zo onderzocht ze in de Kauwgomtekeningen (1994) haar vermoeden dat er informatie kan doordringen in kleine deeltjes – dat de zinnen die kauwgom kauwende mensen uitspreken in de kauwgom terecht komen.
De werken van De Gruyter zijn voortdurend in beweging: in een oneindige staat van zijn en alomtegenwoordig.

Typerend is het nieuwe werk dat in Club Solo te zien is. De eerste schets ontstond drie jaar geleden, tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd viool 2012, toen het haar opviel waar de waterflesjes van de juryleden stonden. De juryleden zaten op een verhoging achter in de zaal. Voor elk jurylid was er een bijzettafeltje geplaatst met op elk tafeltje een waterflesje. De flesjes stonden als totaalbeeld opgesteld in een lijn, met erachter de elfkoppige jury en ervoor, over de hoofden van het publiek heen, het spel van de solisten. Volgens de Gruyter drongen de muzikale tonen dwars door het water heen naar de hoofden van de juryleden en heeft het water mede de uitslag bepaald.

De opening van de Solo van De Gruyter vindt plaats op zondag 3 mei, toevalligerwijs één dag voor de start van het Concours. De eerste ronde van de Koningin Elisabethwedstrijd begint op 4 mei in Brussel en deze loopt gelijktijdig door met de solotentoonstelling die eindigt op 31 mei, de finale van de wedstrijd vindt plaats op 30 mei. Het beeld is dus ook in de oorspronkelijke staat te zien, hoewel De Gruyter niet zeker weet of de flesjes er dit keer zullen staan.

Van Abbemuseum
Het van Abbemuseum toont in reactie op het werk van Voebe de Gruyter het videowerk Stairway (2001) van de Turkse kunstenaar Gülsün Karamustafa (1946, Ankara). Het werk laat zigeunerkinderen zien die muziek maken aan de voet van een markante openbare trap in Istanbul. Het spel met vormverwantschappen in de film tussen bijvoorbeeld de trap en de instrumenten van de kinderen, vertoont een gelijksoortige, artistieke gevoeligheid kenmerkend voor het werk van Voebe de Gruyter.

Wees welkom!

Na de opening op zondag 3 mei is de tentoonstelling te bezoeken van 6 mei t/m 31 mei van woensdag t/m zondag tussen 11:00 en 17:00 uur.

 


PERS

Beluister hier het interview met Thomas Bakker terug over de solotentoonstelling van Voebe de Gruyter.

Archief

2016

2015

2014

Kunstenaars