POPPOSITIONS Brussels

Club Solo

POPPOSITIONS brengt internationale galeries en verschillende kunstruimtes samen om te experimenteren met de hedendaagse kunstmarkt en met het concept van een kunstbeurs, als een alternatief voor de standaard white cube setting. POPPOSITIONS vindt elk jaar plaats op een andere locatie in Brussel, en streeft ernaar om een onafhankelijke, kritische positie in te nemen tijdens Art Brussels.

Voor POPPOSITIONS heeft Club Solo de Nederlandse kunstenaar Jasper van Aarle (Oisterwijk, 1980) uitgenodigd om een solopresentatie te maken. Het M HKA reageert hier op met de video installatie Will the weather be fine tomorrow…. (2002) van de Chinese kunstenaar Liang Yue (Shanghai, 1979).

De vormen waarin de wereld aan ons verschijnt, worden in het werk van Jasper van Aarle letterlijk behandeld als uitwerkingen van iets dat juist vormloos is; een aan-wezig-voerende-kracht, of een ‘iets’ in elk geval dat voor de mens geen onderling deel- en kenbare verschijning kent. Met zijn ruimtelijke beelden, tekeningen en teksten zet Jasper het innerlijke (zijn voorstellingen bij grondbegrippen als groei en verval, gang en wording) om in uiterlijke voorstellen die onderling wel deel- en zichtbaar zijn.
De installatie die Jasper van Aarle zal tonen tijdens POPPOSITIONS bestaat uit sculpturen, tekeningen en foto’s.

M HKA
Het M HKA reageert hier op met de video-installatie Will the weather be fine tomorrow…. (2002) van de Chinese kunstenaar Liang Yue (Shanghai, 1979).
De titel van deze videoinstallatie van Liang Yue verwijst naar één van de meest triviale zinnen die wij mensen kennen. Een zin die we bijna elke dag zeggen, een zin zonder veel betekenis, een brug naar een conversatie, een gesprek. Hij zet de teneur van het werk. Twintig minuten lang wordt iemands dagelijkse leven uitgedrukt, beschreven met beelden. De installatie vormt een drieluik. Op één scherm figureert de kunstenares. Je ziet haar alleen in haar appartement in één van de vele flatgebouwen die Shanghai telt. Ze voert alledaagse handelingen uit zoals het wassen van haar voeten en haren. Deze bezigheden zijn voor de kunstenares niet zonder betekenis. Sinds haar kindertijd kent Liang Yue een angst om haar haren te wassen. Ze is bang dat er iemand of iets ongemerkt (ze kan op dat moment niets zien of horen) achter haar zal komen. Om zich te beschermen, controleert ze de ramen en deuren. Gevoelens van eenzaamheid en angst komen naar boven drijven.
De andere schermen onthullen Liang Yues gedachten, de beelden die in haar geest opkomen wanneer ze bezig is met gewone dingen.

De opening van POPPOSITIONS is op 23 april 17.00 – 22.00 uur.
24 t/m 27 april is het geopend van 12.00 tot 20.00 uur.

www.poppositions.com
www.jaspervanaarle.nl
www.muhka.be

 

 

Archief

2016

2015

2014

Kunstenaars