Over Club Solo

afronding huidig model Club Solo

Na een bijzondere reeks solotentoonstellingen denken we dat het een mooi moment is om met kracht en vanuit overtuiging ons specifieke tentoonstellingsmodel eind 2023 af te ronden. Dat biedt ruimte voor een interne transitie met een nieuw
programma.

Al een aantal jaren stellen we ons binnen Club Solo de vraag hoe we verworven kwaliteit kunnen behouden en tegelijk een transitie op basis van ons huidige programma kunnen realiseren. Voor ons, als kunstenaars, is dit niet zo’n vreemde vraag. Eerder iets waar je door de dagelijkse artistieke praktijk mee leert omgaan.

Maar op welke manier stop je iets wat waarde heeft gekregen en waarover je vanuit het verlangen zelfsturend te zijn zelf de regie hebt gevoerd, en op welke manier begin je iets nieuws?

De vragen stellen is eenvoudig, maar ze uitvoeren vanuit een goedlopend en breed gedragen kunstenaarsinitiatief is iets anders. Er zijn veel varianten mogelijk zijn en dat maakt het een complex, maar ook interessant proces.

Enkele kernleden van Club Solo bereiden een nieuw programma voor. De aankomende Hotel Solo presentatie (op 15, 22 en 29 april 2023) staat in het teken van deze ontwikkeling.

We hopen je dit jaar en ook daarna te verwelkomen!


Club Solo is een kunstenaarsinitiatief dat zich richt op de hedendaagse kunstenaarspraktijk. We programmeren solotentoonstellingen van Nederlandse en Belgische kunstenaars. Eenmaal per jaar nodigen we een buitenlands kunstenaarsinitiatief uit om het eigen programma bij ons te presenteren.

Naast de tentoonstellingen realiseren we filmavonden, lezingen en avonden rond vragen uit de kunstenaarspraktijk. Bij de solotentoonstellingen werken we samen met onze museale partners: Van Abbemuseum (Eindhoven), M HKA (Antwerpen), Bonnefantenmuseum (Maastricht) en LIMA (Amsterdam).

We nemen graag de tijd voor de dingen die we organiseren. Daarom werken we op de lange termijn samen met kunstenaars, schrijvers, musea en andere kunstinstellingen. Met de opgedane ervaringen ontwikkelen we het programma en beleid van Club Solo verder.

Hotel Solo

Binnen Hotel Solo functioneert Club Solo als ‘host’ voor buitenlandse kunstenaarsinitiatieven. Zij presenteren een eigen programma en geven daarmee inzicht in hun werkwijze en inhoudelijke uitgangspunten. Hotel Solo biedt de ruimte en voorwaarden voor een vakinhoudelijk discours over internationale trends en stromingen.

Café Solo – randprogrammering

Café Solo biedt een podium voor kleinschalige presentaties, zoals muziekoptredens, poëzieavonden, lezingen en filmvoorstellingen. Op deze avonden is Club Solo een ontmoetingsplek voor onder meer jongeren, academie- studenten, kunstenaars en andere vertegenwoordigers van de kunstwereld. Zie onze agenda voor de openingstijden van de randprogrammering.
Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft over het concept of interesse om een tentoonstelling of project bij ons te organiseren.


VISIE

In al onze activiteiten treden we op als ‘host’ naar de kunstenaars en kunstenaarsinitiatieven die in ons pand hun werk of programma laten zien. We zijn nieuwsgierig naar hun praktijk en maken ons sterk voor hun eigen inbreng en visie.

Club Solo brengt solotentoonstellingen van mid-career kunstenaars uit Nederland en België. Zij laten bestaand en nieuw (te realiseren) werk zien. De kunstenaar is zelfsturend, de tentoonstelling wordt niet gecureerd. De genodigde bepaalt in Club Solo zelf de samenstelling van het programma.

Voor het publiek is Club Solo een laagdrempelig, uitgesproken platform voor Nederlandse en internationale beeldende kunst.


PARTNERS

Club Solo werkt samen met het Van Abbemuseum (Eindhoven), M HKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen), Bonnefantenmuseum (Maastricht) en LIMA (Amsterdam). Deze musea voegen aan elke solotentoonstelling een werk uit de eigen collectie toe.

In de Hotel Solo Projecten gaat Club Solo samenwerkingsverbanden aan met buitenlandse kunstenaarsinitiatieven.
Binnen Café Solo organiseert Club Solo activiteiten met deelnemers van de De Ateliers (Amsterdam), Art Cinema OFFoff (Gent), St Joost School for Art & Design, Master Institute for Visual Cultures Breda en BredaPhoto.


VRIJWILLIGERS

Club Solo werkt samen met vrijwilligers. Zij suppoosten tijdens de tentoonstellingen en assisteren bij openingen, Café Solo avonden en andere activiteiten.
Heb je interesse om vrijwilliger bij Club Solo te worden? Kom langs of mail ons via info@clubsolo.nl


ORGANISATIE

De organisatie van Club Solo is in handen van de kernleden: beeldend kunstenaars, cultureel ondernemers en een ontwerper. We verschillen sterk qua leeftijd en (werk)ervaring. Als kernlid dragen we allemaal bij aan de invulling van het programma en werken we samen om tentoonstellingen te maken en events te organiseren. We nemen een of meerdere taken op ons, zoals visie en ontwikkeling, zakelijke coördinatie, coördinatie solotentoonstellingen, coördinatie Hotel Solo, PR en communicatie, tekstschrijven, redactie en educatie. Onze organisatiestructuur is ‘vlak’, dus niet-hiërarchisch.

We vinden het belangrijk om naast onze eigen kunstenaarspraktijk dit kunstenaarsinitiatief vanuit samenwerking te runnen. Daarmee kunnen we collega’s een podium bieden en een bijdrage leveren aan een goed kunstklimaat in de stad Breda, de regio en Nederland.


KERNLEDEN

Thomas Bakker
Mayke Breukers
Florette Dijkstra
Berry van Gerwen
Anthonie Peeters
Antonietta Peeters


OUD KERNLEDEN

Mike Anna
Marijke de Bie
Iris Bouwmeester
Joni Cousins
Bonnie Dumanaw
Jolijn Durinck
Ramon de Gier
Myriam Gras
Leon van den Langenberg
Laurent Malherbe
Thomas Ritzen
Lorelinde Verhees
Raquel Vermunt
Liza Wolters


BESTUURsleden

Ine Lamers
Gerrit Willems
Marilyn Jongenelen


OUD-BESTUURSLEDEN

Leo van Gerven
Ruud Molenaar
Hans November
Bert Schutter